Een kijkje bij de bovenbouw...

Groep 7B neemt afscheid van meneer Harrie
Op dinsdagmiddag 29 mei hebben wij een afscheidsmiddag voor meneer Harrie gehouden, omdat hij vanaf 30 mei werkzaam is als wethouder bij de gemeente. We hebben er samen een fijne middag van gemaakt. Iedereen had een klein, dierbaar cadeautje meegenomen. Nadat meneer Harrie deze cadeautjes in ontvangst had genomen kwamen de optredens. Er werd onder andere gedanst, gezongen en toneelgespeeld. Na afloop speelden we nog fijn samen buiten en kregen we ijs.
Meneer Harrie: bedankt voor je behulpzaamheid en leuke lessen en veel succes bij je nieuwe baan!Groep 6B: Remmen met Streetwise
Op 8 mei hebben de kinderen van groep 6 ontdekt dat een auto niet zomaar kan stoppen. Het Gewicht van het voertuig, het Profiel van de banden en de Snelheid (GPS) van het voertuig bepalen hoelang de remweg is. Als een automobilist plotseling moet remmen, dan duurt het zeker 1 sec. voordat de voeten het signaal krijgen om te remmen. Dan is de auto al zeker 14 meter verder, voordat op de rem getrapt wordt. Wij mochten het ook zelf uitproberen.
Eerst gingen we rennen en op teken snel stoppen. Als je onverwacht moet stoppen duurt het iets langer voordat je stil staat.
Dat mochten we ook uitproberen in de auto van de ANWB. De mevrouw reed en als de finishvlag bewoog, mochten wij zo snel mogelijk op de rem trappen. Dat was spannend maar zeker ook erg leuk. Piepende banden en gillende kinderen. We hebben veel geleerd en ook veel plezier gehad. We weten in ieder geval dat een auto niet zo maar stil staat. Oppassen dus!
Hi/Level bovenbouw: expo

Op woensdag 11 april was de expo van de Hi/Level bovenbouw. We hebben er aan gewerkt van 22 februari tot 5 april.
Eerst moesten we een onderwerp kiezen, daarna moesten we 3 onderzoeksvragen bedenken. Toen moesten we heel veel informatie opzoeken zodat je een expert werd in je onderwerp. Als je genoeg informatie had verzameld moest je een product kiezen zoals:
een filmpje of een muurkrant maken.
Op 11 april was de expo en daarom kwamen er ook een paar klassen en daarna ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes.
Je moest je product uitstallen op de tafel die je had gekregen. We moesten vertellen wat we allemaal wisten over het onderwerp.
De ouders kregen een formulier om ons op te beoordelen en stelden daarom veel vragen. Het was heel leuk!
Groep 7B: De Gouden Eeuw
Wat hebben de kinderen van groep 7 met veel plezier gewerkt aan het thema de Gouden Eeuw. In januari zijn we naar
het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. In de weken erna hebben  de kinderen met veel plezier gewerkt aan creatieve opdrachten.
We laten alles zien tijdens de tentoonstelling op 29 maart aanstaande.
Vincent van Gogh in groep 6B

In groep 6 stonden we even stil bij de manier van schilderen zoals Vincent van Gogh dat deed. Meneer Marvin legde ons een paar
leuke technieken uit. We maakten een sjabloon met bergen erop en met een kussentje met verf ‘stempelden’ we de nacht
(tamponeren heet dat met een sjiek woord). Ook spatten we er nog wat sterren op met een tandenborstel en verf. Als je daarna het landschap met streepjes wasco maakt, begint het al aardig te lijken op een schilderij in de stijl van Vincent van Gogh. Natuurlijk kun
je ook nog wat huisjes en zo erbij gaan plakken. De resultaten zien er in ieder geval mooi uit.

 


Groepen 7 naar het Rijksmuseum
Op dinsdag 23 januari hebben de groepen 7 een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum in Amsterdam.
De kinderen hebben erg genoten van deze bijzondere dag.
Groep 8B: Workshop isometrisch tekenen

Afgelopen vrijdag zijn we met onze groep naar een workshop Isometrisch Tekenen geweest in het Havenpark. In het begin was het best moeilijk om volgens het juiste perspectief te tekenen, maar gaandeweg ging het steeds beter. Hier zie je foto’s van het proces en het resultaat tot nu toe. In de klas maken we de tekeningen af.
Groep 6A

Deze week hebben we weer aandacht besteed aan het vergroten van de sociale vaardigheden en het welzijn van de kinderen
van groep 6A, door middel van Rots en Water.Groep 8A
Vanochtend zijn we met een groepje kinderen uit de groepen 8 op bezoek geweest bij het Vakcollege.
Leuk voor de kinderen om de richtingen economie, techniek en zorg en welzijn eens in de praktijk te zien!
Surprise in groep 6B
Op 5 december was het zover. Sinterklaas werd welkom geheten op de parkeerplaats bij school. Daarna gingen we snel naar
de klas om in de kring te gaan zitten. De surprises stonden al klaar. We gooiden met een dobbelsteen om te kijken wie er mocht beginnen. Wat hoorden we veel leuke gedichten (één zelfs in de vorm van een hart) en wat zaten er veel mooie surprises bij.
De grootste surprise was vreemd genoeg heel erg licht. We hebben het samen heel gezellig gehad en zijn blij met de leuke
cadeautjes. Compliment voor iedereen. Pieten nog bedankt voor de lekkere pepernoten! Dag Sinterklaasje ….Workshop isometrie groep 7B
Onze stichting OBSH heeft op het Havenpark (centrum Helmond) een gebouw geplaatst waar gastlessen en workshops gegeven worden. Op donderdag 26 oktober kreeg onze groep een workshop Isometrie. Isometrie betekent; gelijkheid van maat.  
De kinderen kregen de opdracht een 3D huis te tekenen die gezamenlijk een gekoppelde wijk zouden gaan vormen. (Als er duidelijke tekeningen gemaakt moeten worden van 3 dimensionale objecten dan komt het isometrisch tekenen aan de orde. De maten van het object blijven dan hetzelfde. Het resulteert in een tekening die iedereen kan 'lezen', en kan dus goed gebruikt worden als werktekening waarvan weer iemand anders een model zou kunnen maken.) Het was een hele interessante workshop waarin we veel geleerd hebben.

Groep 6A
Groep 6A heeft donderdagochtend 12 oktober een erg interessante ochtend gehad in het museum van het kasteel in Helmond.
De leerlingen werden ondergedompeld in een spannend verhaal, operamuziek en kunst. De componist van de muziek is Richard Wagner, de kunstenaar Thorsten Brinkmann. De kinderen mochten in groepjes opdrachten uitvoeren. Ze hebben er erg van genoten.
Groep 6B bouwt een zeilwagen

Met onze stagiaire juffrouw Judith gingen we een ‘zeilwagen’ ontwerpen. Je moet dan goed kunnen samenwerken, dingen met elkaar
onderzoeken en natuurlijk ook handig zijn met knutselen. In groepjes bedachten we hoe we de ‘zeilwagen' het best konden bouwen.
Er waren materialen genoeg. Het werd een erg leuke les en er werden originele karretjes gebouwd.
Tsja.. en toen kwam natuurlijk de test. Meneer Adri haalde de bladblazer en vol spanning keken we hoe ver ons ontwerp in 2 seconden wind vooruit kon komen. Er waren zelfs karretjes die konden vliegen :-)